Augalinės kilmės amino rūgštys:
Augalinės kilmės amino rūgščių šaltiniai yra sojos pupelės, kviečiai, avižos, kukurūzai ir kt.
Pagrindiniai skirtumai kuo skiriasi augalinės kilmės amino rūgštys nuo gyvūninės:
- Manoma, kad augalinės amino rūgšties aminogramos yra stabilesnės, palyginti su gyvūninės kilmės aminogramomis, dėl skirtingos žaliavų kilmės.
- Dažniausiai augalinės kilmės amino rūgščių produktuose yra hidroksiprolino nei gyvūninės kilmės amino rūgščių produktuose ir mažesnis kiekis glicino. Taip pat augalinėse amino rūgštyse, kai kuriais atvejais, gali būti didesnė tam tikrų amino rūgščių, tokių kaip prolinas ar glutaminas, koncentracija.
- Augalų ląstelėse yra lignino ir jis daug sunkiau pasisavinamas atliekant bet kokio tipo hidrolizę. Tai reiškia, kad augalinės kilmės produktai paprastai turi didesnę peptidų ir nepasisavintų medžiagų koncentraciją augalo viduje.
- Augalinės kilmės amino rūgštys dažniausiai gaunamos fermentuojant augalines medžiagas, o tai yra ekologiškesnis procesas, tad šios amino rūgštys dažniausiai turi ECO sertifikatus. Tinkamos naudoti ekologinėje žemdirbystėje.
Gyvūninės kilmės amino rūgštys:
Gyvūninės kilmės baltymų šaltiniai yra gana įvairūs, pavyzdžiui, gyvūnų kailis, kraujas, vidaus organai, odos, kaulai, ir kt. Gyvulinės kilmės amino rūgštys gali turėti platesnį amino rūgščių spektą (pvz., lizinas, kurio augalinės kilmės amino rūgštyse dažniausiai nėra), sudėtingesnę struktūrą ir lėčiau skaidomą baltyminę bazę, tad ilgiau išlieka augale – ilgesnis poveikis. Taip pat tokiose amino rūgštyse dažnai yra didesnis azoto kiekis nei augalinės kilmės amino rūgštyse.
Vienas iš amino rūgščių panaudojimo būdas – greito ir lengvai įsisavinamo azoto šaltinis. Taip pat dažnai girdime kad amino rūgštys buvo naudotos kaip chelatinis agentas. Amino rūgštys gali turėti teigiamos įtakos mikroelementų įsisavinimui. Dažnai jos sudaro chelatinius junginius su metalų jonais, taip palengvinant jų patekimą į augalą. Tačiau šie ryšiai nėra labai stiprūs ir stabilūs, tad nebus tokie efektyvūs kaip produktai, kur metalai chelatizuoti su sintetiniais chelatiniais agentais, tokiais kaip EDTA.
Amino rūgščių poveikis augalams:
- Amino rūgščių naudojimas paskatina augalų augimą ir vystymąsi – skatina šaknų vystymąsi, pagerina maisto medžiagų įsisavinimą. Tai pagerina augalų sveikatą ir augimą, o derlius tampa gausesnis ir kokybiškesnis.
- Gerina fotosintezę, tad augalas gauna daugiau energijos ir padidėja maisto medžiagų įsiurbimas per šaknis.
- Amino rūgštys yra pagrindinės baltymų sudedamosios medžiagos. Baltymai yra būtini augalų tvirtumui, fermentams, hormonams ir kt. Taip pat amino rūgštyse esantis azotas yra greitai ir gerai įsisavinamas augalų, kas lemia geresnę derliaus kokybę.
- Amino rūgštys gali padėti augalams lengviau ištverti stresus, susijusius su aplinkos veiksniais: sausra, druskingumas, žemos ar aukštos temperatūros bei staigūs jų pokyčiai. Taip pat sumažina fitotoksinį poveikį naudojant su „aštresniais“ AAP, naudojant jas kartu viename mišinyje (tačiau ne visi produktai tinka tokiems mišiniams). Prieš maišant pasikonsultuokite su pardavėjo arba gamintojo atstovais.
- Amino rūgštys padeda augalams stiprinti natūralius jų gynybinius mechanizmus prieš patogenus, tad augalai ne tik stipresni, bet ir sveikesni.
- Gyvūninės kilmės produktai, tokie kaip žuvų liekanos ar kaulų miltai, gali pagerinti dirvožemio būklę dėl mikrobinės veiklos, kuri gali padidinti maisto medžiagų prieinamumą augalams.
Amino rūgštys kartu su herbicidais
Iš ūkininkų girdime, kad negalima maišyti amino rūgščių kartu su herbicidais – rizika, kad atsigaus piktžolės ir dar labiau paskatinsime jų augimą.
Naudojant Delfan plus arba Vegenergy kartu su kontaktiniais herbicidais, dėl produktų sudėtyje esančių paviršiaus aktyviosios medžiagos padidėja herbicidų poveikis piktžolėms Delfan plus ir Vegenergy sudėtyje yra amino rūgštys, kurios suteikia antistresinį poveikį, apsaugo nuo fitotoksinio streso ir suteikia energijos jūsų auginamiems augalams. Delfan Plus arba Vegenergy naudoti kartu su herbicidu tame pačiame purkštuve.
Amino rūgščių produktų naudojimas šalnų metu
Minusinės temperatūros metu augaluose esantis vanduo sudaro ledo kristalus ir augalo ląstelės yra pažeidžiamos. Sistemingai naudojant amino rūgščių produktus gali sumažėti neigiamas šalnų poveikis, augalai tampa tolerantiškesni užšalimui, o po šalnos greičiau atsistato. Tačiau prieš šalnas rekomenduojame naudoti produktus, kuriuose yra jūros dumblių Ascophyllum nodosum. Prevencinis tokių produktų naudojimas prieš šalnas, padeda augalams pasiruošti šalčio stresui, padidinti sausųjų medžiagų koncentraciją ląstelėje, taip sumažinant galimus nuostolius. Apie juos papasakosime sekančiuose straipsniuose.
Tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės amino rūgštys turi didelę įtaką augalų augimui ir metabolizmui. Dažniausiai poveikis skiriasi ne dėl amino rūgščių kilmės, bet nuo jų pačių santykio ir koncentracijos produkte. Bet kuriuo atveju, amino rūgščių naudojimas tręšimo technologijose ne tik sumažina augalų patiriamą stresą, bet gerina derlių bei jo kokybę.
Rovensa Next amino rūgščių turintys produktai
Delfan Plus – gyvulinės kilmės laisvosios L-α amino rūgštys, greitai ir efektyviai pasisavinamos per lapus. Tinka naudoti kartu su herbicidu viename mišinyje*. Naudojamos kaip greitos energijos šaltinis, siekiant paskatinti augalų augimą, antžeminės dalies vystymąsi. Rekomenduojama naudoti streso metu ir po jo**. Tinka visiems augalams.
Vegenergy – augalinės kilmės laisvosios L-α amino rūgštys, greitai ir efektyviai pasisavinamos per lapus. Tinka naudoti kartu su herbicidu viename mišinyje*. Naudojamos kaip greitos energijos šaltinis, siekiant paskatinti augalų augimą, antžeminės dalies vystymąsi. Rekomenduojama naudoti streso metu ir po jo**. Tinka visiems augalams. Turi ECO sertifikatą, todėl yra tinka naudoti ir ekologiniuose ūkiuose.
Ruter AA – universalios trąšos, kurių sudėtyje yra laisvosios L-α amino rūgštys, fosforas, kalis ir mikroelementai. Ruter AA rekomenduojama naudoti sėklų apvėlimui kartu su beicu, augimo pradžioje naudoti purškimuose, skatinant šaknų auginimą, augalų gaivinime po žiemos, persodinant augalus ar kai norima juos pamaitinti bei suaktyvinti augimą. Tinka visiems augalams.
Boramin Ca – produktas, kurio sudėtyje yra laisvosios L-α amino rūgštys, boras ir kalcis. Produktas tinkamas cukriniams runkeliams, bulvėms ir kitoms daržovėms.
Aton AZ – laisvosios L-α amino rūgštys kartu su mikroelementais, kai reikia produkto ne tik augalo augimo suaktyvinimui, tačiau ir pamaitinti mikroelementais. Ypač tinkamas naudoti daržovėse ir soduose.
* 0.5 l/ha + herbicidas. Nenaudoti su produktais, kurie savo etiketėje nurodo, kad juos būtina purkšti vienus.
** 2 l/ha. Nenaudoti šalnų metu.